Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 17 (7018)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Locul unde funcţia raţiunii este anulată

Nu ştiu dacă multiplele condiţionări ale traiului cotidian v-au lăsat răgazul, într-o clipă de meditaţie poate, să vă întrebaţi dacă există momente sau locuri în care noi, oamenii, ne aflăm cumva în incapacitate de a ne folosi pe deplin atributele noastre mentale superioare şi dacă aţi trăit o astfel de experienţă? Desigur că o atare trăire nici nu poate fi sesizată în timp real, din pricina alterării funcţionării instrumentului nostru raţional, ci ni se dezvăluie totdeauna mult timp după, într-o clipă de fericită desprindere intuitivă. Această interogaţie apare cu totul firească, în condiţiile în care multă lume capătă astăzi, într-o măsură tot mai accentuată, caracteristicile dezorientării, ale lipsei de analiză şi de judecată logică, ale neputinţei de a gândi coerent, ale slăbirii vădite a controlului de sine, ale lipsei sesizării unor pericole existenţiale şi a pazei, precum şi ale alienării unor procese cognitive ce se află în legătură directă cu o raţiune funcţio­na­lă.

Iar toate aceste lipsuri se traduc printr-o suită de probleme extrem de vizibile la nivel comportamental care, din păcate, definesc tot mai mult societatea contemporană.

Bănuiţi, probabil, că toposul pe care rândurile de mai sus încearcă să-l sugereze nu este altul decât lumea digitală, dimpreună cu toate ramificaţiile ei, în care internetul joacă rolul cel mai important; un rol încă insuficient cercetat şi evaluat din perspectiva influenţei sale asupra calităţi activităţii noastre mentale.

În ultima vreme, însă, în ciuda seducătoarelor avantaje de comunicare pe care le oferă lumea digitală în ansamblul ei, au început să apară ici şi colo voci care atrag atenţia şi asupra pericolelor ce se află în spatele facilităţilor oferite de tehnologie şi conectare la internet. Astfel, se constată că, după mai mulţi ani de folosire şi de expunere la tehnologia digitală, încep să apară probleme cu totul neaşteptate, iar uneori chiar boli. Aceste probleme sunt vizibile în special la copii şi tineri, întrucât intrarea lor sub influenţa lumii digitale s-a produs cu mult înainte de maturizarea mentală şi de formarea unui caracter definitoriu al personalităţii. Nu întâmplător au apărut, şi deja sunt cunoscute, cazuri de autism virtual şi demenţă digitală infantilă!
Dar chiar şi pentru cei maturi, expunerea prelungită sau chiar mutarea în spaţiul virtual poate conduce la perioade de dependenţă necontrolată, în care activitatea raţională a persoanei este pur şi simplu suspendată. Iar exemplele în acest sens din păcate abundă. Există multe persoane pentru care pierderea unui timp îndelungat în navigarea fără ţintă pe diverse site-uri, dependenţa de jocuri video, alipirea aproape continuă de smart­phone, inclusiv la şcoală, în mijloacele de transport sau în mers, ba chiar simultan cu alte activităţi care necesită atenţie, precum şofatul etc., au devenit practici cotidiene, în faţa cărora nu mai pot lua decizia de a se opune. Mai mult, există aproape o teamă obsesivă de a nu ne afla cumva vreo secundă deconectaţi. Dar ce denotă toate acestea dacă nu o incredibilă slăbire a facultăţii discernământului raţional la modernul om conectat?

Desigur că sunt mulţi actori sociali care cultivă din vădit interes material – numai din industria jocurilor video se câştigă miliarde la nivel mondial! – şi de stăpânire asupra semenilor utilizarea tehnologiei digitale în masă, spunând cu glas de sirenă să ne resemnăm, că asta e lumea în care trăim şi că totdeauna au existat în istoria civilizaţiei medii de care omul a fost în anumite măsuri dependent! Totuşi, slăbirea până la anulare a facultăţii raţionale în cadrul unui mediu artificial reprezintă un fenomen nemaiîntâlnit în istoria umanităţii, ce nu poate fi comparat decât cu efectele adicţiei de narcotice, aşadar cu o stare indiscutabil maladivă. Din această cauză se pare că nu avem de-a face aici doar cu o problemă strict industrială, ci apariţia cazurilor de degenerare a firii ar trebui să ridice discuţii serioase cu privire la etica existenţei şi a limitelor tehnologiei digitale, iar asta înainte ca valul progresului tehnologic să conducă făptura omenească spre o asemenea stare de dependen­ţă de la ­care să nu mai existe întoarcere.

Desigur, nu putem încheia ­înain­te de a adăuga şi faptul că în legătură cu tema prezentă ar fi ­extrem de util de cercetat dacă influ­enţa lumii digitale se produce doar la nivel mental şi comportamental sau se extinde dincolo de aceste zone, înaintând spre creier şi spre ­co­nexiunile sale neuronale de ale ­cărui trasee depind intenţiile, alegerile şi comportamentele noastre.

(Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Locul unde funcţia raţiunii este anulată.
 Vizualizări articol: 921 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Locul unde funcţia raţiunii este anulată5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei